Panaszok - A meddőség egyes esetei - Petevezető átjárhatósága

 

A petevezető átjárhatóságának a vizsgálata

 

 

Meddőség esetében a leendő apa vizsgálatával egy időben vagy azt követően először ellenőrizni kell a peteérést, a petesejt kiszabadulását a petevezetőből (ovuláció) és a petevezető átjárhatóságát.

 

A petevezető (méhkürt) átjárhatóságát először ambuláns vizsgálattal ellenőrizzük: röntgen képernyő alatt a méhüregbe kontraszt oldatot fecskendezünk, amely kirajzolja a méh üreget és a petevezető csatornát. Ha átjárhatók a kürtök, akkor látjuk, hogy a kontraszt oldal kijut a hasüregbe. Ez a vizsgálat a hiszteroszalpingográfia (HSG).

 

Az elzárt petevezető

 

A petevezető csatornák az ott termelődő nyál is elzárhatja, vagy a kontraszt oldat hatására a petevezető izomzata összehúzódhat. Így a HSG alatt elzáródottnak tűnt petevezetők valójában lehetséges, hogy nyitottak: mert a nyákcsap kimosható, és a méhkürt izomgörcse oldódhat.

 

 

 

Mikor szükséges meddőség esetében laparoszkópiát (hastükrözést) végezni?

 

 Ha a petevezetők röntgen képernyő előtti vizsgálata (hysterosalpingographia HSG) kétoldali petevezető elzáródást mutat, akkor szükséges laparoszkópia során a petevezetők átjárhatóságának festékoldat beadásával végzett vizsgálata, mert így még lehetséges, hogy a petevezetők átjárhatók lesznek (lásd alább).

 

 

 

A petevezető átjárhatóságának pontos vizsgálata laparoszkópiával

 

A méh, a petevezetők, a petefészek és a hashártya gondos megtekintése után a méhnyakba helyezett eszközön át színes festéket fecskendezünk a méhüregbe, és a laparoszkópon keresztülnézzük, hogy a festék átfolyik-e a méhkürtön.

Így a laparoszkópia során közvetlenül látjuk, hogy a petevezetők átjárhatók-e, és azt is megnézhetjük, hogy milyen más megbetegedés alakult ki a kismedencében:

  • petevezető-petefészek-hashártya összenövések
  • hidroszalpinx (petevezető tágulat)
  • endometriosis
  • policisztás ovárium (petefészek)

 

Az egyszerű elváltozásokat már ekkor, az első diagnosztikus laparoszkópia során kezelhetjük vagy meg is szüntethetjük.