Főlap - Laparoszkópia - Műtétes laparoszkópia

 

Laparoszkópia (műtétes hastükrözés)

 

 

Hogyan történik a laparoszkópos műtét?

 

- A laparoszkópos műtét úgy kezdődik, mint a diasznosztikus laparoszkópia, amelynél a betegségeket meg szeretnénk találni.

A laparoszkópos operáció elvégzéséhez még kettő-három 0,5cm-es nyílást ejtünk, amelyeken át a műtét elvégzéséhez szükséges fogókat, eszközöket vezetünk be a hasüregbe.

 

 

 

Mit jó tudni a laparoszkópos műtét körülményeiről?

 

 

Milyen kivizsgálás szükséges a laporoszkópos műtét előtt?

- A műtét előtti kivizsgálás, a kórházi felvétel, a műtéti előkészítés, a műtét alatti érzéstelenítés, altatás módja megegyezik a diagnoszikus laparoszkópiáéval.

 

Milyen szövődmények alakulhatnak ki a laparoszkópos műtét során? 

- Minden operációnak van kockázata. A laparoszkópos műtétek szövődményei megegyeznek a has megnyitásával végzett beavatkozásokéval: vérzés, szervek sérülése jöhet létre. Ilyenkor szükség lehet a hasfal megnyitására.

 

Milyen panaszok léphetnek fel a műtét után?

- A panaszok részben hasonlóak lehetnek  a diagnosztikus laparoszkópia után kialakulókhoz,  amelyekhez esetleg hozzájárulhat a műtét jellegéből adódó hüvelyi színes folyás, esetleg több napig tartó alhasi fájdalom, amely lényegesen enyhébb a has megnyitása után bekövetkezőnél.

 

Mennyi ideig kell a műtét után a kórházban maradni? 

- A diagnosztikus laparoszkópiához képest általában egy-három nappal tovább kell a betegeket kórházi ellenőrzés alatt tartani.

 

Melyek az otthoni teendők hastükrözéssel történt műtét után, és mennyi ideig kell otthon maradni? 

- Az otthoni teendők megegyeznek a diagnosztikus laparoszkópiánál leírtakkal. Általában egy-három hétig elegendő otthon maradni, vagyis körülbelül harmadnyi vagy fele annyi ideig, mintha a műtét a has megnyitásával történt volna.