Panaszok - Ismétlődő sikertelen lombikbébi kezelés

ISMÉTLŐDŐ SIKERTELEN LOMBIKBÉBI KEZELÉST OKOZÓ MÉHÜREGI MEGBETEGEDÉSEK

 

 

 

 

Hogyan lehet az ismétlődő sikertelen lombikbébi kezelés méhen belüli okát felismerni és megszűntetni?

 

A korszerű, pontos műtéti módszer:  a műtéti méhtükrözés (hiszteroszkópia)

A hasfal és a méhfal megnyitása nélkül a hüvelyen át a méhüregbe vezethető eszközökkel a sövény átmetszhető, a polip vagy mióma göb eltávolítható.

 

 

A méhtükrözéssel végezhető műtétek előnyei

 

A hasfal és a méhfal megnyitása (felvágása) nélkül a hüvelyen át a méhüregbe helyezett eszközökkel történő operáció előnye:

  • minimális a fájdalom

  • gyors a felépülés

  • nincs műtéti heg

  • több esetben nem kell a méhet eltávolítani

  • igen ritka a műtét utáni lázas állapot

 

 

Ismétlődő sikertelen lombikbébi kezelést okozó méhen belüli elváltozások

 

POLIP

 

4b
A méhüreget borító nyálkahártyából lencsényi, babnyi vagy akár kisalmányi növedék fejlődhet, amely keskeny híddal vagy széles alappal ered a méhfalból. Úgy távolítjuk el, hogy a hüvelyen át a méhüregbe fém hurkot vezetünk, ezt elektromos úton magas hőmérsékletre melegítjük, és ezzel a kacs alakú eszközzel az eredésénél lemetsszük a polipot.

 

 

 

 

 

 

MIÓMA

 

4b
A méhfal jelentős része izomszövetből épül fel. A miómagöb ebből az izomszövetből fejlődik, jóindulatú növedék.
Hiszteroszkópiával a hasfal és a méhfal megnyitása nélkül a nagyrészt a méhüregben fekvő izomdaganatok távolíthatók el. A hüvelyen át a méhüregbe helyezzük a fent említett kacs elektródát, amellyel a miómagöböt az alapjáig leszeleteljük.

 

 

 

 

 

SÖVÉNY (SEPTUM)

 

4b

 

 

 

 

 

Még a magzati korban kialakuló fejlődési rendellenesség miatt a méhüreget kettéosztó sövény (septum) maradhat vissza. A hüvelyen át a méhüregbe vezetett tű alakú eszközt elektromos úton magas hőmérsékletre melegítjük, és ezzel a sövényt átmetsszük. Az átmetszett sövény mindkét részét kétoldalt a méh izomfal széthúzza, így kialakul a normális méhüreg, amely alkalmas lesz a terhesség kiviselésére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit jó tudni a hiszteroszkópos műtét körülményeiről?

 

 

Milyen kivizsgálás szükséges a méhtükrözéssel (hiszteroszkópiával) történő műtétekhez?

- Részletes vérkép, vizelet, vércsoport meghatározás, EKG, és mellkas RTG. vizsgálat szükséges. A vizsgálatok eredményével az aneszteziológiai szolgálat ambulanciáját kell felkeresni, ahol az aneszteziológus orvos értékeli a páciens alkalmasságát a beavatkozásra, és ha szükséges, javaslatot tesz az esetleges előkészítésre.

 

 

Műtéti beleegyezési nyilatkozat

- A beleegyezési nyilatkozat aláírása nem egy nyomtatvány formális kitöltését jelenti. Fontos, hogy az operáció előtt nyugodtan, alaposan beszéljük meg a műtét lényegét és mindazokat a kérdéseket, amelyek betegünket érdeklik.

 

 

Milyen érzéstelenítésben történik a méhtükrözéssel (hiszteroszkópiával) végzett műtét?

- Ezek az operációk mély altatásban, ún. intratracheális narkózisban történnek.

 

 

Milyen műtét előtti előkészítés szükséges hiszteroszkópos műtét előtt?

- A méhüregben fekvő miómagöb(ök), illetve a méhnyálkahártya eltávolítás előtt szükséges lehet a gyógyszeres előkészítés, így a miómagöb megkisebbedik, vértelenebbé válik, a méhnyálkahártya pedig elvékonyodik, mindez pedig megkönnyíti az operáció biztonságos elvégzését.

 

 

Milyen panaszok léphetnek fel a műtét után?

- Az operáció után előfordul, hogy egy katéter ballont helyezünk a méhüregbe másnap reggelig, ez esetleg kellemetlen lehet. Néhány napig kissé véres folyás alakulhat ki. Ez idő alatt tampon nem használható, mert ez megnövelné a fertőzés kockázatát. A műtét után fellépő enyhe alhasi fájdalom egyszerű fájdalomcsillapítókkal (Voltaren, Paracetamol) elegendő lehet.

 

 

Mennyi ideig kell a műtét után otthon maradni?

- Az otthoni pihenés ideje egyénileg változó, általában néhány nap elegendő.

 

 

Milyen szövődményei lehetnek a hiszteroszkópos műtéteknek?

- Több ezer műtét elemzése szerint 0,3-2,7 %-ban fordul elő szövődmény.

A méhfal átfúródása 1-1,5 %-ban fordulhat elő. Ha a diagnosztikus hiszteroszkóp, küretkanál vagy olló okozza, akkor elegendő lehet a páciens megfigyelése és antibiotikum adása. Előfordulhat, hogy a méhfalat meg kell varrni. Ha magas hőmérsékletű eszköz okozza az átfúródást, akkor az esetleges melléksérülés feltárásához a hasfalat célszerű megnyitni.