Főlap - Menstruációs zavar - Endometriózis

 

ENDOMETRIÓZIS

 

 

Normálisan a méhüreget burkoló nyálkahártya (endometrium) az endometriózisnál a méhen kívül megtelepszik: szigetszerűen a hasüreg különböző helyein megtapad és ott fejlődik, elsősorban a hashártyán, a petevezetőn és a petefészken.

Ez a szövet a menstruáció alatt vérhez hasonló anyaggal telítődik, megduzzad, és kevés, vérhez hasonló anyag válik ki belőle. Ez izgatja a környező szöveteket, hegesedés és összenövések alakulnak ki, amelyek a hashártyát és a kismedence szerveit egymáshoz rögzítik.

Az endometriózis gyakori, jóindulatú, kevéssé ismert megbetegedés.

 

 

 

Panaszok

 

A panaszok egyéni formában jelentkeznek: A heves fájdalom megbéníthatja a beteg mindennapi életét, és az is előfordulhat, hogy a páciens panaszmentes lesz, vagy hónapokig nem érez tüneteket.

Leggyakrabban meddőséget, valamint  a menstruáció, illetve a nemi élet alatt heves alhasi fájdalmat, görcsöket idézhet elő.Alhasi fájdalom a menstruációtól függetlenül is jelentkezhet. Vizelési és székelési fájdalmat is okozhat.

 

 

 

Hogyan ismerhető fel az endometrózis?

 

Az endometriosis elsősorban a laparoszkópia során látható, nagyított, színes, részlet gazdag, erős megvilágítású kép alapján ismerhető fel. Biztos diagnózist a szövettani vizsgálat ad.

A laparoszkóp ujjnyi vastag, lencserendszert tartalmazó cső, amelyhez erős fényforrást és videokamerát illesztünk. A kamera a vizsgált üreg képét (például hasüreg, méhüreg) egy monitorra vetíti. A kép olyan minőségű, amilyet szabad szemmel nem láthatunk: nagyított, erős megvilágítású, és igen részletgazdag.

A hasüreg szén-dioxid gázzal történő felfújása után a laparoszkópot 1 cm-es, a köldökgyűrűben ejtett metszésen keresztül vezetjük be a hasüregbe. A kitűnő minőségű képet látva áttekintjük a hasüreget, a kismedencét, benne a méhet, a petevezetőket és a petefészkeket. Az egyszerű elváltozásokat már ekkor, az első diagnosztikus laparoszkópia során meg is szüntethetjük.

 

 

 

A kismedencében hol alakulhatnak ki endometriotikus szigetek?

 

Az endometriotikus szigetek előfordulhatnak a hasfalat és a szerveket borító hashártya felületén, a petevezetőn, a petefészek felszínén és állományában, valamint mélyen a hüvely és a végbél között is. Különböző színű, méretű, alakú szigeteket láthatunk:

 

 Endometriotikus elváltozások a hashártya felszínén

 

Egyenetlen felszínű endometriotikus sziget a hashártya felületén

 

4b

 

 

Fokozott erezettség és világos tartalmú kis hólyagok endometriotikus területen

 

4b

 

 

Sárgásan pigmentált endometriotikus foltok a hashártya felszínén

 

4b

 

 

Vörös, lángszerű, fokozottan erezett endometriotikus elváltozás

 

4b

 

 

 

 

 

 

A petevezető endometriózisa

Az endometriosis a petevezetőt is gyakran károsíthatja. Rontja a méhkürt mozgását, (mobilitását). Anatómiailag torzítja a kürt normális felépítését. A petevezető szájadéka összetapadhat, hydrosalpinx (petevezető tágulat) alakulhat ki, a petevezető megnyúlik, és környezetében összenövések keletkeznek. A petevezetőt borító hashártyán endometriotikus képletek láthatók.

 

A petefészek endometriózisa

A petefészek (ovarium) felületén is megjelenhetnek endometriotikus szigetek. A petefészek az endometriosis egyik leggyakoribb előfordulási helye. Megjelenhet az ovarium felszínén, vagy a megbetegedés előrehaladásával mélyen a petefészek állományába terjedhet, és idővel folyékony, csokoládéhoz hasonló anyag gyűlik itt össze, csokoládé ciszta (endometrioma) alakul ki. Mind a két forma gyakran összenövésekkel jár együtt.

 

Csokoládéciszta (endometrióma) sematikus metszeti képe

 

Csokoládé ciszta (endometrióma) sematikus metszeti képe

 

 

13-10k

 

Csokoládé ciszta (endometrióma) a jobboldali petefészekben

 

 

Endometriotikus szövet a hüvely és a végbél között

 

Endometriótikus szövet a hüvely és a végbél között

 

Endometriotikus szövet a hüvely és a végbél között

 

 

 

Hogyan kezelhető az endometriózis?

 

Gyógyszeres kezelés: a tüneteket átmenetileg enyhítheti, és a műtét elvégzését megkönnyítheti.

Sebészi kezelés: az operáció nemcsak a panaszokat mérsékli, hanem az endometriosist magát is kezeli:

- a hashártyán megtapadt endometriotikus szigeteket kimetsszük vagy magas hőhatáson alapuló eszközzel eltávolítjuk.

- a petefészek felszínét összenövések boríthatják, amelyek akadályozhatják a petesejt kiszabadulását. A műtét során ezeket finoman átmetszhetjük.

- a csokoládé „ciszta” (endometrioma) a terhesség természetes, spontán kialakulását és a lombikbébi kezelés eredményességét megnehezíti, ezért a 4 cm-nél nagyobb csokoládé „cisztát” a petefészek állományából kifejtjük úgy, hogy ép petefészek szövet marad vissza.

 

13-17k

 

Csokoládéciszta (endometrióma) a jobboldali petefészekben

 

 

13-18k

 

Csokoládéciszta (endometrióma) sematikus metszeti képe

 

 

13-20k

 

A csokoládé ciszta (endometrióma) falának és az ép petefészek megragadása fogóval

 

 

A méhet a medence hátsó falához kötő szalagok endometriózisa alhasi fájdalmat okozhat, amelyet a szalagok átmetszésével mérsékelhetünk.

A hüvely és a végbél között kialakult súlyos fájdalmat kiváltó endometriosist bonyolult műtéttel távolíthatjuk el.